BYD ILE MERCEDES ARASıNDAKI 13 YıLLıK ORTAKLıK BITTI

BYD ile Mercedes arasındaki 13 yıllık ortaklık bitti

Çinli otomobil üreticisi BYD Co., giderek artan sayıda yabancı otomobil üreticisinin dünyanın en büyük otomobil pazarındaki payını azaltmasıyla birlikte, Çinde Mercedes-Benz Group AG ile kurduğu ortak girişimin kontrolünü ele geçirdi.

Pazartesi günü geç saatlerde yapılan ve anlaşmanın değerini belirtmeyen bir açıklamaya göre, BYD, Denza premium elektrikli araç markasını pazarlamak üzere kurulan bir şirkette halihazırda sahip olmadığı kalan yüzde 10 hisseyi satın aldı.

Bu hamle, 13 yıllık bir ortaklığı sonlandırdı ve Avrupa Komisyonunun Çinli elektrikli araçlara yüzde 36,3e kadar ek tarifeler uygulamaya çalıştığı Çin ile Avrupa arasındaki ticaret gerginliğinin arttığı bir dönemde gerçekleşti.

Shenzhen BYD New Energy Co. olarak kurulan Denza, 2011 yılında BYD ve Mercedes tarafından her biri yüzde 50 hisseye sahip olarak kuruldu. Girişim, premium elektrikli araçlara odaklandı ancak zayıf satışlar, o zamanlar Daimler olarak bilinen Mercedesin 2021de hissesini yüzde 10a düşürmesine yol açtı. Ertesi yıl stratejisini yeniden belirleyen Denza, D9 minivanının 2023te kategoride en çok satan araç olarak yer almasıyla lüks yolcu minibüslerinde yeni bir popülerlik kazandı.

Öte yandan Mercedes-Benzin Çindeki temsilcileri konu hakkında yorum yapmayı reddetti.

2024-09-17T06:55:47Z dg43tfdfdgfd