OTOMOTIV PAZARı YARıM MILYONA KOşUYOR

Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç satışlarının yılın ilk beş aylık döneminde 435 bin adedi geçerek tarihi rekoru kırması bekleniyor.

Mayıs ayında satışların 100 bin adedi geride bırakacağını belirten sektör temsilcileri, bu sonuçlarla ocak-mayıs döneminde yarım milyona yakın satışı gerçekleşeceğini belirtiyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan otomotiv veri şirketi Cardata’nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Bugüne kadarki en yüksek mayıs ayı satışı, 93 bin 904 adetle 2016 yılında gerçekleşmişti. Türkiye pazarının mayıs ayı ortalaması da 66 bin adet seviyesinde. Dolayısıyla mayıs ayında beklenen 110 bin adetlik satış, Türkiye otomotiv sektörünün tüm zamanlarda ulaştığı en yüksek mayıs ayı satışı olacak. Markaların çoğu tedarik ve lojistik krizini genel olarak aştı” ifadelerini kullandı.

Otomotiv sektörü temsilcileri, yılın ikinci yarısına ise piyasadaki belirsizliklerden ötürü çok daha temkinli yaklaşıyor.

1 MİLYONU GEÇER Mİ

Mevcut araç talebinde negatif reel faiz ortamı nedeniyle otomobilin bir yatırım aracı olarak görülmesinin büyük payı olduğunu belirten uzmanlar, seçim sonrası dövizde yükseliş beklentisi ve kredi bulmanın daha da zorlaşması tahminiyle otomotiv sektöründe yıllardır beklenen 1 milyon adetlik satış rakamına ulaşmanın zor olabileceğini belirtiyor. Renault, Opel, Fiat, Mercedes-Benz gibi birçok marka 2023 yılının tamamında 800-900 bin adetlik otomobil ve hafif ticari araç satışı gerçekleşeceğine yönelik tahminler yapıyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin açıkladığı son verilere göre, Ocak-Nisan 2023’te satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 57.3 oranında artarak 333 bin 650 adet gerçekleşmişti.

2023-05-29T04:02:34Z dg43tfdfdgfd